Auww

Er is een verschil tussen het #slachtoffer zijn en het aannemen van een #slachtofferrol.

In relaties kan er veel misgaan en soms is er sprake van onrechtvaardig gedrag. Dit betekent dat de ander je behandelt op een manier die absoluut niet acceptabel is. De ander maakt misbruik van je goedheid, je incasseringsvermogen, je geduld, soms je geld. Maar maakt dit je automatisch slachtoffer? Of kies je ervoor om de rol van slachtoffer aan te nemen?

Kort gezegd ben je een slachtoffer als jou daadwerkelijk iets is aangedaan. Het aannemen van de slachtofferrol heeft meer te maken met hoe je reageert op wat er met je gebeurt.

Wanneer je de slachtofferrol aanneemt, ontken je je eigen verantwoordelijkheid voor je gedachten en gevoelens, en laat je deze afhangen van het gedrag van anderen. Je wordt passief en ondergeschikt.Je laat anderen bepalen hoe je leven eruitziet. En dat is een keuze die jij maakt, meestal onbewust.

Dit gedrag kan een reactie zijn op wat je hebt meegemaakt, zoals het rouwen om het verlies van een relatie of onverwerkte emoties uit het verleden.

Waarom heb je deze rol aangenomen? Is het voor aandacht, om te vluchten, of om iets te ontkennen? Het kan de moeite waard zijn om dit voor jezelf te onderzoeken.

Als slachtoffer hoef je weinig te doen, je kunt situaties naar je hand zetten en jezelf wentelen in zelfmedelijden, wat je ervan weerhoudt om volop deel te nemen aan het leven.

Wat levert de slachtofferrol je op? Gaat je leven vooruit of achteruit? Vind je dat iemand - wie dan ook - verantwoordelijk moet worden gehouden voor wat jou is overkomen? En in hoeverre beheerst dit je leven en dat van je kinderen?

Of wil je liever de controle over je eigen leven herpakken? Zelf bepalen wat je doet en wanneer?

Volgens mij is de beste hulp die je jezelf kunt geven, het herwinnen van de controle en verantwoordelijkheid over je eigen leven. Laat je bijstaan door mensen die echt naar je luisteren en positieve steun bieden, zonder oordeel.

Is het makkelijk? Nee. Is het mogelijk? Absoluut. Het maakt je sterker.

Wees niet te streng voor jezelf, zet kleine stappen die behapbaar zijn, en neem de verantwoordelijkheid voor jezelf weer terug.

Wil je uit je slachtofferrol stappen en heb je wat hulp nodig? Neem dan gerust contact met me op.

Vorige
Vorige

Dynamiek

Volgende
Volgende

Je bent zelf een monster