Eenzame Kerst

De feestdagen zijn voor velen een tijd van vreugde, knus samenzijn, soms groots uitpakken… maar voor ouders die voor het eerst de kerst zonder hun kinderen doorbrengen na een scheiding, kan het een bijzonder uitdagende periode zijn.

Als de scheiding nog vers is, kunnen de emoties intenser zijn. Je bent nog niet echt gewend aan de nieuwe situatie, want dat aanpassingsproces neemt tijd in beslag, en de eerste kerst zonder de kinderen kan bijzonder moeilijk zijn.

Wat ook niet helpt is als jij en je ex-partner nog te vaak in conflict zijn over de omgangsregeling en de feestdagen. De emotionele belasting wordt hier alleen maar groter van, aan beide kanten.

Als je traditioneel hoge verwachtingen hebt van Kerst en het liefst in de zomer al begint met het verzinnen van je Kerst thema zul je dit los moeten laten. Want je wereld ziet er anders uit, en je teleurstelling wordt alleen maar groter.

Het gemis van je kinderen tijdens de feestdagen kan een breed scala aan emoties veroorzaken. Verdriet, eenzaamheid, schuldgevoel en zelfs angst zijn allemaal normale reacties. Het is belangrijk om jezelf toe te staan deze emoties te ervaren, en veroordeel jezelf er niet om. Accepteer dit van jezelf.

Ga op pad met met vrienden, ga wat leuks en gezelligs doen, zoek afleiding. Ga vrijwilligerswerk doen, dit kan een enorm gevoel van voldoening geven. Praat met je familie en vrienden erover, dat kan enorm opluchten, wat je gevoelens krijgen de ruimte.

Of probeer wat nieuwe dingen uit. Waar je wellicht in het verleden hele diners in elkaar draaide hoef je dat nu niet te doen. Organiseer in plaats van een diner, of de traditionele gourmet avond een kerst brunch. Probeer nieuwe tradities te bedenken, die passen in je nieuwe levensfase. Dit kan helpen om de focus te verleggen.

En probeer een een korte video- of belafspraak met je kinderen op kerstdag op te zetten. Zo ben je toch betrokken bij ze.

Het hangt helemaal van jezelf af, hoe je met de situatie omgaat. Het kan een pijnlijk proces zijn, maar het biedt ook de ruimte voor persoonlijke groei en het creëren van nieuwe betekenisvolle momenten. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die dit doormaakt, en het is oké om hulp te zoeken als je merkt dat het te zwaar wordt.

En de volgende Kerst? Of andere feestdagen? Bereid je erop voor, en maak duidelijke afspraken en regelingen met je ex-partner voor toekomstige feestdagen om conflicten te verminderen.

Probeer flexibel te zijn en de laat wat tradities los, kijk naar wat haalbaar en positief is. Voor jou, je kinderen, én je ex.

Kortom, terwijl het missen van je kinderen tijdens Kerst zeker pijnlijk kan zijn, is het belangrijk om te erkennen dat het een tijdelijke situatie is. Met tijd, zelfzorg en de juiste ondersteuning kun je de feestdagen in de toekomst mogelijk anders benaderen.

En natuurlijk mag je boos, verdrietig en gefrustreerd zijn over de situatie en het gemis. Het kan soms erg ingewikkeld zijn toch de positiviteit te blijven zien. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Goede voornemens

Volgende
Volgende

No Problemo