Verstrikt in patronen


In welk patroon zit jij vastgeroest?

In relaties raken we verstrikt in patronen en rollen, bewust en onbewust. En het verraderlijke is dat deze patronen zich soms blijven voortzetten, zelfs nadat de scheiding een feit is. De nasleep daarvan kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben.

Tijdens je relatie was je partner, ouder, bemiddelaar, financieel beheerder of kostwinner. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Met goede bedoelingen probeer je na de scheiding de 'ideale gescheiden ouders' of 'het ideale gescheiden duo' te zijn. Maar door de jaren heen zijn er bepaalde rollen en patronen ingeslopen die voor irritatie en frustratie kunnen zorgen.

Klinkt dit bekend?

‘Ik vond in de schooltas een brief over de ouderbijdrage. Kun jij dat even regelen?"

"De schutting/het raam/de keukenkraan is kapot, kun jij dat even repareren?"

Totdat het besef doordringt: het lijkt alsof je nog steeds getrouwd bent.

Het besef hiervan en het loslaten van die oude rol kan soms onbegrip opwekken bij de ander. Het gemak waarmee je elkaar in die oude rol blijft plaatsen, of het onbegrip wanneer je die rol afwijst, kan aanvoelen als een gebrek aan respect voor de nieuwe afspraken.

Het komt erop neer dat na de scheiding de verantwoordelijkheden veranderen. Als ex-partner is het van essentieel belang dat je je hiervan bewust bent en jezelf en je ex-partner de ruimte geeft om die oude patronen te doorbreken en te vervangen door nieuwe, onafhankelijke gewoonten.

Maar wat als je ex-partner blijft vasthouden aan die oude patronen? Dan groeien frustratie en irritatie. Je voelt je gedwongen in een rol die je niet meer wilt vervullen in de relatie met je ex-partner.

En dus pak je onbewust die oude rol weer op.

In alle gevallen is het cruciaal om helder te blijven communiceren. Allereerst met jezelf: in hoeverre beoordeel je je partner nog op basis van het verleden dat jullie deelden? Zou je nog steeds op dezelfde manier reageren als je ex-partner je beste vriend(in) zou zijn?

Heb je hulp nodig bij het doorbreken van die oude patronen? Neem dan gerust contact met me op. 

Vorige
Vorige

Ontdek de kracht van de KernAanpak

Volgende
Volgende

Op een respectvolle manier uit elkaar?