
Blog
It starts with why
Anders
Iedereen doet dingen anders. Heeft een eigen stijl, structuur. Is dat erg? Hoe erg is het als dingen anders gaan dan je zelf zou doen?
Week op, week af
Kinderen opvoeden is een hele opgave. Als je samen opvoedt ben je het niet altijd met elkaar eens. Als je gescheiden bent is dat niet perse anders. Kun je toch samen de kinderen opvoeden ook al ben je uit elkaar?
Klere(n)zooi
Kleren van de kinderen die niet uitgewisseld mogen worden, kinderen die zich op school moeten verkleden, knuffels die niet mee mogen…wat een ellende. Hoe ga jij om met je pijn? Ook via kleren?
Wijs gescheiden op reis
Waar moet je allemaal aan denken als je op vakantie gaat? Welke papieren heb je nodig, en hoe kom je eraan?
Ouder-kind gesprek
Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden? Maakt het wat uit of ze jong of volwassen zijn? Wat is wijsheid?
The more the mediate
Mediators en Curatoren kunnen voor lucht zorgen bij conflicten. De werkdruk bij de betrokken instanties, zoals Jeugdzorg en de rechtbanken is bijzonder hoog. Er is te weinig personeel. Wat kunnen WE doen om een helpende hand te bieden?
Uit het hart…
Hoe raakt iemand uit je hart? En hoe erg is dat? Moet je “iedereen” die in je hart is daar houden? Of soms toch maar loslaten?
Vreemdgaan is ontkennen
Vreemdgaan. Waarom gebeurt dat? En hoe ga je verder als je dit overkomt? Is je relatie reddeloos verloren, of valt er toch nog wat van te maken?
Extra of Exit?
Waar trek je de grens bij de bemoeienissen van de ex? En kan dat zomaar? of levert dat juist meer issues op?
Wiens probleem is het?
Goede en heldere afspraken kunnen je leven overzichtelijk maken. Je weet waar je aan toe bent, je kunt je agenda of planning erop afstemmen. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat er iets wijzigt. En dan is het fijn als daar goed wordt gecommuniceerd.
Een voorbeeld: Het is de week/het weekend van de andere ouder. Dus jij hebt even de handen vrij, en kijkt uit naar eens lekker uitslapen na een drukke week.
Stiefgeld
Wie betaalt nou eigenlijk wat in een samengesteld gezin? De biologische ouders? Of betaalt de stief mee? En hoeveel dan? Hoe bereken je dat? En MOET het? Is het een financiële kwestie, of zit er moreel ook nog wat aan vast?
Doe even normaal!
“Doe nou eens even normaal!”
Hoe vaak zeg je dat niet op een dag? En wat bedoel je eigenlijk ermee te zeggen?
Laten we dit eens toepassen op een gezinssituatie:
We wekken graag de indruk dat we een hechte gezinssituatie hebben.
We vinden het dus heel normaal om met feest- en verjaardagen de families op te zoeken. En samen op vakantie te gaan met het gezin. We zien de mooiste vakantiekiekjes en mensen in vol ornaat bij de Kerstboom poseren. Want dat is “normaal”.
Maar de meeste scheidingen vinden plaats na de zomervakantie en de feestdagen (Kerst en carnaval). Dus hoe gezellig zijn die vakanties en feestdagen nu eigenlijk echt?
Hard of duidelijk?
Hard of duidelijk, er is een groot verschil. Laten we er eerst technisch naar kijken. Want de termen willen nog wel eens door elkaar gebruikt worden.
Wat betekent hard zijn? De letterlijke betekenissen zijn: Stevig, een uitwendige kracht, onverzettelijk weerstaand. Psychologisch tegen veel bestand, voor niets terugdeinzend.
Wat betekent duidelijk? Niet mis te verstaan.
Soms maak je duidelijke afspraken met elkaar. Als je de ander aan die afspraken houdt kan je verteld worden dat je hard bent. Maar is dat wel zo?
Mama weet het beter
Recent las ik dit artikel: https://www.nu.nl/kind-gezin/6186081/moedertaboes-ik-vertrouw-mijn-partner-niet-alleen-met-ons-kind.html
Het zette me aan het denken. Kort gezegd ging het over de verschillen in instincten van een moeder en een vader, waarbij de moeder vindt dat ze bij haar anders ontwikkeld zijn dan bij haar partner. En wat dat met haar doet.
Nu wordt er wel vaker gesteld dat moeders “feilloos en instinctief” op magische wijze de juiste stappen zetten en beslissingen nemen ten aanzien van hun kinderen. Ik vraag me dat oprecht af.
Wisselstress
Na een weekend of weekje bij de andere ouder komt je kind thuis. En die lijkt even niet zo lekker in z’n vel te zitten. Is humeurig, lusteloos, kribbig. Op de vraag wat er aan de hand is krijg je een halfbakken “ik weet het niet” of een “er is niets”. Terwijl jij juist op je klompen kunt aanvoelen dat er toch echt wat is.
“Is er wat gebeurd op school? Bij het sporten? Met een vriend of vriendin? Ben je niet blij me te zien? Vertel me eens hoe je week/weekend was, je zit meteen weer verscholen in je telefoon! Heb je het wel leuk gehad?”
Herkenbaar?
Oeverloze discussies met je ex-partner over de vakantieverdeling?
‘Ik kan een boek schrijven over de problemen die het verdelen van de vakanties geeft.’
Neem contact met ons op:
peggy@peggykruin.nl
+31 6 2442 3639
Lamsrustlaan 60
3054 VG Rotterdam