De band tussen stiefouder en kind?

Hoe zorg je voor een sterke band tussen stiefouder en kind?

Een goede relatie tussen jou en je stiefkinderen is belangrijk, maar het pad naar een harmonieus stiefgezin is vaak bezaaid met hindernissen. Het is op zijn minst een flinke uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Ik ben (behalve mediator) ervaringsdeskundige als het gaat om het smeden van een hecht stiefgezin. Ik geef je graag een aantal tips.

Heb geduld en geef ruimte.

Laten we er niet omheen draaien; het vergt nogal wat van je aanpassingsvermogen als je een samengesteld gezin gaat vormen. Letterlijk alles kan tot een discussie leiden. Misschien ken je deze wel: De kinderen van je partner drinken de hele dag cola, terwijl jouw kinderen dat niet mogen. En zo zijn er nog duizend dingen die wrijving kunnen geven. Hoe dan ook, de kinderen van je partner moeten aan jou wennen, en jij aan hen. Heb geduld en geef ruimte. Zo kan iedereen zich in eigen tempo aanpassen aan de nieuwe situatie.

Communiceer open en geef vertrouwen.

Open en eerlijk met elkaar communiceren is van groot belang bij het opbouwen van een band. Je creëert zo een veilige omgeving waarin het kind zich gehoord en begrepen voelt. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor jou als stiefvader of moeder. Luister naar de zorgen, angsten en behoeften van het kind en reageer met empathie en begrip.

Stel grenzen.

In elk gezin belangrijk. Maar bij je biologische kinderen is het een stuk makkelijker om aan te geven wat je wel en niet pikt. Als stiefouder navigeer je tussen het vaststellen van autoriteit en het respecteren van de bestaande ouder-kindrelatie. Erken de grenzen van je stiefkinderen, maar maak die van jou ook duidelijk als het gaat om wat je van ze verwacht en hoe ze zich gedragen.

Wees betrokken.

Steek tijd en moeite in het leren kennen van je stiefkind. Probeer je te interesseren voor zijn of haar leven en hobby’s. Je betrokkenheid tonen kan het begin zijn van een hechte band. Alles wat aandacht krijgt groeit. Dat klinkt als een cliché, maar het is hoe dan ook waar.

Werk samen met de biologische ouder.

In mijn ideale wereld zetten de beide biologische ouders de opvoedlijnen uit. En heb je als stiefouder ‘alleen’ een toegevoegde plek. Je bent de handhaver van de regels die de biologische ouders opstellen. En daarnaast hanteer je met je partner de huisregels van je eigen huishouding. Dit geldt wederzijds. Zelf heb ik nooit de behoefte gevoeld moeder te zijn van mijn liefkinderen (zo noem ik ze, stief vind ik niet leuk klinken). Ze hebben al een moeder. Laat ouders ouders zijn, respecteer jezelf en elkaar, laat ruimte voor elkaar.

Heb je wat aan mijn advies? Laat het me weten! Hulp nodig bij het vormen van een hecht stiefgezin? Ik help je graag.

Vorige
Vorige

1 op de 3 relaties loopt op de klippen.

Volgende
Volgende

Een wereld zonder alimentatie