Gebrek aan intimiteit

Van huidhonger, naar een knuffel, naar gebrek aan seks, naar een schouder om op te rusten. Gebrek aan intimiteit, een veelgehoorde klacht in mijn praktijk.

Gebrek aan intimiteit in een relatie wijst op een gebrek aan emotionele, fysieke of seksuele verbondenheid tussen partners, wat zich kan vertalen naar gebrekkige communicatie, weinig fysieke affectie of toenadering, verminderde seksuele activiteit of een gevoel van emotionele afstand. Het creëert een gevoel van eenzaamheid in je relatie. Terwijl je relatie juist niet de plek moet zijn waar je eenzaam bent, of hoort te zijn.

Maar hoe wordt dit gebrek aan intimiteit veroorzaakt? Het is niet iets wat van de één op de andere dag ontstaat. Het sluipt in je relatie.

Een zoektocht op het internet zegt het volgende over de oorzaken: 'Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals communicatieproblemen, stress, emotionele onbeschikbaarheid en de dagelijkse sleur. Het kan gevoelens van eenzaamheid en frustratie veroorzaken, wat de stabiliteit van de relatie kan bedreigen. Om dit aan te pakken, is het belangrijk om open communicatie te bevorderen, quality time samen door te brengen, elkaars behoeften te verkennen en indien nodig professionele hulp te zoeken voor dieperliggende kwesties.'

En dat klinkt zo makkelijk. Meer open communiceren. Maar als je nou niet weet hoe dat moet omdat je niet hebt leren praten? En al helemaal niet over gevoelens.

Meer quality time doorbrengen…okee…dus dan boek je een hotel, restaurantje erbij…en waar heb je het dan over, 80% van de avond? Oh ja...over de kinderen. Natuurlijk.

Elkaars behoeften verkennen is ook al zoiets...hoe dan? Gewoon vragen: 'goh, wat vind jij nou eigenlijk fijn?' Dat klinkt eenvoudig, maar om te praten over je - bijvoorbeeld fysieke - behoeftes zou het wel fijn zijn als je het idee hebt dat je gevoelens 'veilig' zijn bij de ander, dat je überhaupt het gevoel hebt dat je alles tegen elkaar kunt zeggen.

Dat je dus 'intiem' met elkaar kunt zijn. En dat was nu juist het probleem. Dat je dat niet meer bent.

En professionele hulp zoeken? Op welk vlak? Waar begin je? Want het ging over intimiteit. En dat is veel meer dan seks alleen.

Ik leg de oorzaak een laagje dieper. Gebrek aan aan intimiteit geeft aan dat er onvoldoende verbondenheid is tussen partners. Op emotioneel, fysiek en seksueel vlak. Je deelt onvoldoende je gedachten en gevoelens, er zijn te weinig niet-seksuele aanrakingen en seksuele interacties.

Door verbonden te zijn kan intimiteit groeien, en door intimiteit groeit de verbondenheid.

Maar het is niet opgelost met 'een weekendje weg', en een paar goede gesprekken. Echt met elkaar in verbinding ontstaat door eraan te werken.

Mis jij de verbinding in je relatie en willen jullie een brug slaan naar elkaar? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Kindertjes “sorry”

Volgende
Volgende

In het belang van de kinderen…