Verborgen agenda

Herkenbare situatie? Je ex belt je op en biedt je spontaan iets aan. Dat kan variëren van de kinderen eerder naar je toe brengen of de kinderen in een vakantie een dag (of week) langer bij jou te laten dan afgesproken. Of in zijn weekend toch instemmen met een familiedag van jouw familie.

Of toch dat lange Paasweekend zo in te richten dat de kinderen vanaf vrijdag tot en met Tweede Paasdag bij jou zijn. “Ja, in eerder jaren maakte je er een punt van dat jullie een Paasontbijt met de kinderen wilden doen, dus ik dacht…”

Of een voorstel doen om de (Kinder-) alimentatie opnieuw te laten berekenen. “Misschien klopt het toch niet helemaal en moeten we kijken of mijn bijdrage niet omhoog moet…”

Dit soort spontane aanbiedingen zijn dan reden genoeg voor een opgetrokken wenkbrauw. Want waarom is er nu “opeens” wel ruimte voor dit soort dingen?

Omdat je voorheen met je ex elke millimeter hebt moeten bevechten om tot een “soort van” gebalanceerde omgangs- en vakantieregeling te komen. En er zelden tot nooit ruimte was voor flexibiliteit tussen jou en je ex.

En er “dus” weinig ruimte is voor wederzijds vertrouwen en aannames dat je ex enkel goede bedoelingen heeft naar jou toe, die niet vooral in zijn eigen voordeel zijn.

Ben je dan te cynisch? Of moet je blijven uitgaan van het goede van de mens, zelfs al is het je ex?

Zijn er bijbedoelingen? Als je ex je spontaan iets - wat dan ook- aanbiedt, is dat dan wat het is?

Of zijn er verborgen agenda's in het spel?

Wanneer je relatie eindigt, komen er vaak complexe situaties om de hoek kijken. En als het gaat om interacties met je ex, is het soms lastig om te weten wat er echt speelt. 

Het is niet ongewoon dat ex-partners naar elkaar verborgen agenda's hebben. Misschien heb jij of je ex stiekem de hoop om de relatie weer op te bouwen, zelfs als dat eigenlijk niet het allerbeste idee is. Of misschien probeer je situaties te manipuleren voor je eigen voordeel, zoals geld of macht. Soms zit er zelfs verborgen wrok of wraak achter je acties.

Stel daarom grenzen in de omgang met je ex-partner. Dat is niet alleen belangrijk uit zelfbescherming, maar helpt je ook emotioneel stabiel te blijven. En dat is beter voor iedereen.

Maar hoe stel je die grenzen?
Zorg om te beginnen dat het contact tussen jullie beperkt is. Kies zorgvuldig wanneer en hoe vaak je met je ex communiceert. En vermijd situaties die spanning veroorzaken. Communiceer helder over je behoeften en grenzen.

Laat je niet overhalen tot dingen die niet goed voor je zijn. Wees duidelijk en eerlijk. Zorg ervoor dat alles wat je zegt eerlijk is, zonder verborgen motieven.

Tot slot: zoek hulp. Praat met vrienden, familie of een professional voor emotionele ondersteuning en advies.

Wat ook belangrijk is is om je eigen welzijn voorop te stellen.
Richt je op zorgen voor jezelf, focus op en bouw aan positieve relaties buiten de situatie met je ex.

Door dit te doen, verstevig en creëer je een sterke basis voor je eigen emotionele welzijn en persoonlijke groei na het einde van je relatie.

Het omgaan met een ex met een dubbele of verborgen agenda kan ingewikkeld zijn. Maar door assertief te zijn, jezelf te beschermen en ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is, kun je een gevoel van controle en stabiliteit behouden in deze uitdagende periode.

Heb je hulp nodig tijdens dit proces? Neem contact met me op! Ik vertel je graag wat ik voor jou (en jullie) kan betekenen. 

Vorige
Vorige

Verloren momenten

Volgende
Volgende

Kindertjes “sorry”