
Stiefplan opstellen
Gezinnen samenvoegen? Zo doe je dat!
Bij elkaar wonen en gezinnen samenvoegen
De kogel is door de kerk!
Na veel gesprekken hebben jullie samen het besluit genomen. Jullie gaan bij elkaar wonen en jullie gezinnen samenvoegen!
Het kan heerlijk zijn te genieten van alle plannen, het herinrichten van het huis of misschien wel het kopen van jullie nieuwe huis. De kinderen lijken ook enthousiast over de samenwoonplannen. Niets lijkt jullie geluk in de weg te staan.
Toch is het handig dat geluk een handje te helpen, door met elkaar goede gesprekken te voeren over het reilen en zeilen van jullie nieuwe samengestelde gezin.
Als je met je hoofd in een roze wolk zit, kun je nog wel eens voorbij gaan aan de dynamiek van een samengesteld gezin.
Ik ben Peggy Kruin. Ik ben (familie)mediator, stiefgezin coach en ervaringsdeskundige als het gaat om het onderwerp samengesteld gezin.
Wie doet wat?
In een zogenoemd stiefplan stem je af wie welke positie heeft, dus wie er nu eigenlijk opvoedt. Met het plan geef je vorm aan je nieuwe gezin. Je stemt samen af hoe je met belangrijke momenten als verjaardagen en feestdagen omgaat, hoe je je verjaardagen wil vieren, of je nieuwe tradities op gaat starten, of je juist oude in stand houdt.
De kinderen betrekken
Je kunt ook je kinderen betrekken in het maken van een stiefplan. Door samen de gesprekken te voeren wordt het nieuwe samengestelde gezin ook een stukje van hen, hebben ze er ook wat over te zeggen en kan het makkelijker worden om als nieuw gezin om elkaar heen te bewegen.
Opvoedregels
Ben jij de opvoeder van je kinderen en is je partner de ‘handhaver’ van jouw opvoedregels en andersom? Of ga je om tafel met je partner en de ex om ervoor te zorgen dat de opvoedregels in elk huis hetzelfde zijn?
Zijn er grote verschillen in de opvoeding, en hoe ga je daar dan mee om? Wie doet wat, hoe regelen we de financiën, wat zijn de omgangsregelingen van de kinderen, hoe is de communicatie met de ex. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen! Door ze goed door te spreken maak je de weg vrij voor een goede basis.

“Elke oplossing begint met een gesprek.”
Leef je al in een samengesteld gezin?
Ook dan kan het zinvol zijn een Stiefplan op te stellen. Het vormgeven of ‘herschikken’ van je gezin kan helpen helder te krijgen wie ook alweer waar staat en wat nou ook alweer de bedoeling is van dat samenzijn.
Ben je op zoek naar meer informatie hierover, wil je een weloverwogen vorm geven aan jouw (samengestelde) gezin, neem dan contact met me op. Samen komen we een heel eind.
Meer lezen over samengestelde gezinnen?
Kosten mediation (aanpassen)
Een mediator inschakelen bij het opstellen van een stiefplan levert veel rust en duidelijkheid op voor het hele gezin. Het tarief van de mediator ligt lager, en de procedure is minder lang. Met 5 tot 6 sessies bij een mediator ben je meestal zo goed als klaar.
Elke oplossing begint met een gesprek. En ik help jullie daar graag bij.
Neem contact met me op!
