Een Stiefplan?

checklist.jpg

De kogel is door de kerk! Na veel gesprekken hebben jullie samen het besluit genomen te gaan samenwonen en jullie gezinnen samen te voegen!

Het kan heerlijk zijn te genieten van alle plannen, het eventueel herinrichten van het huis, misschien wel het kopen van jullie nieuwe huis.

En de kinderen lijken ook enthousiast over de samenwoonplannen, niets lijkt het geluk in de weg te staan.

Toch kan het soms handig zijn dat geluk een handje te helpen, door ook met elkaar goede gesprekken te voeren over het reilen en zeilen van jullie gezamenlijke huishouden.

Als je met je hoofd in een roze wolk zit - wat je ook zou moeten zitten, want dit zijn heel leuke en grote stappen- kun je nog wel eens voorbij gaan aan de dynamiek van een samengesteld gezin.

Wat je kan helpen in je voorbereiding is het opstellen van een Stief(ouderschaps)plan. Met zo’n plan geef je vorm aan je nieuwe gezin. Je stemt samen af hoe je met belangrijke momenten als verjaardagen en feestdagen omgaat, hoe je je verjaardagen wil vieren, of je nieuwe tradities op gaat starten, of je juist oude in stand houdt.

Maar je stemt ook vast wie welke positie heeft, dus wie er nu eigenlijk opvoedt. Ben jij de opvoeder van je kinderen en is je partner de “handhaver” van jouw opvoedregels en andersom? Of ga je om tafel met je partner en de ex om ervoor te zorgen dat de opvoedregels in elk huis hetzelfde zijn? Zijn er grote verschillen in de opvoeding, en hoe ga je daar dan mee om?

Wie doet wat, hoe regelen we de financiën, wat zijn de omgangsregelingen van de kinderen, hoe is de communicatie met de ex. Belangrijke onderwerpen. Door ze goed door te spreken maak je de weg vrij voor een goede basis.

Je kunt ook je kinderen betrekken in het maken van een Stiefplan. Door samen de gesprekken te voeren wordt het nieuwe - samengestelde - gezin ook een stukje van hen, hebben ze er ook wat over te zeggen en kan het makkelijker worden om als nieuw gezin om elkaar heen te bewegen.

Ook als je al een samengesteld gezin hebt kan het zinvol zijn een Stiefplan op te stellen. Het vorm geven of “herschikken”van je gezin kan helpen helder te krijgen wie ook alweer waar staat en wat nou ook alweer de bedoeling is van dat samenzijn.

Dit artikel van BNN/VARA geeft een mooi inzicht in valkuilen van stiefgezinnen.

Ben je op zoek naar meer informatie hierover, wil je een Stiefplan opstellen voor jouw samengestelde gezin, neem dan contact met me op. Samen komen we een heel eind.

Vorige
Vorige

Familiebanden

Volgende
Volgende

KRACHT!!