Gevangen door geld

geld verbindt.jpg

Geld en relaties, daar vinden we vaak wel wat van. En meestal niet iets positiefs. Bij elkaar blijven voor het geld klinkt al vervelend, de aanname is (te) vaak dat er in ieder geval door iemand wordt geprofiteerd. Of dat één van twee berekenend is. Je ziet, ook hier een negatieve bijklank.

Maar mensen in een relatie zijn vaak aan elkaar gebonden door geld. Door een gezamenlijk inkomen te hebben wordt meer mogelijk, je kunt een ruimer huis kopen, een mooie vakantie of auto regelen, ruimer leven. Dit maakt vooral de wederzijdse afhankelijkheid groter, maar dat hoeft in de basis geen probleem te zijn.

Sommigen kiezen voor het in een relatie blijven vanwege het geld of een levensstijl, sommigen vechten elkaar de tent uit vanwege geld. Het is of teveel of te weinig.

Ik denk dat je wel een afweging maakt hoe je financiële situatie wordt als je aan scheiden denkt. Je gaat berekeningen maken op het internet, over je maximale hypotheek, de alimentatie, je bekijkt je fiscale situatie, kijkt naar je testament, als je die hebt, en naar je pensioen.

Sommigen willen uit elkaar, maar kunnen niet vanwege geld. Je kunt elkaar niet uitkopen, of na verkoop van het huis blijft er onvoldoende over om beiden iets anders te kopen danwel te huren. Of na vaststellen van de alimentatie houdt de ene partij onvoldoende over om van te kunnen leven.

In deze rare tijd waarin Corona ons in een houdgreep heeft is het zo mogelijk nóg onzekerder geworden. Als je nu zzp-er bent, of parttime werkt is het bijna onmogelijk om een huis te huren of een hypotheek af te sluiten. Financiële zekerheden zijn ver te zoeken.

Je kunt online allerlei berekeningen maken, over de hoogte van je maximale hypotheek, de hoogte van je alimentatie, je pensioen. Maar wat als je steeds tekort komt? Dat kan heel vervelend en beklemmend zijn. Dat komt meestal de onderlinge communicatie niet ten goede, terwijl je beiden op een plek staat waar je niet wil zijn.

Want dan ben je gevangen door geld. En eigenlijk kun je weinig anders doen dan bij elkaar blijven vanwege het geld. Ben je dan een golddigger of een profiteur? Of ben je terecht gekomen in een heel vervelende, door beiden ongewenste, situatie? En hoe kom je daaruit? Kan dat wel? Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt je in dit geval vooral richten op het geld, of het gebrek daaraan, maar er speelt natuurlijk veel meer mee. Je gaat vaak niet alleen vanwege geldzaken uit elkaar. Er zijn redenen voor het niet goed lopen van je relatie. En het niet hebben van voldoende middelen om uit de relatie te stappen helpt niet mee.

Dus wat moet je dan? Welk gesprek moet je voeren? En hoe? Moet het gaan over geld? Moet het gaan over de relatie, en doet die relatie er dan nog wel toe? Waar begin je?

En kan het zonder ruziemaken? Want dat kan het nóg erger maken. Als je al in een klem zit helpt het niet echt om de messen te slijpen en advocaten in te schakelen.

Zit jij ook in zo’n klem? En wil je het daar over hebben? Neem dan contact met me op. Samen kunnen we vast een stuk verder komen.

Vorige
Vorige

Stief is lief?

Volgende
Volgende

Ruziemaken is een kwestie van vertrouwen